رو کننده است. از طرفی ابزارهای مکانیکی منتسب به حافظه نیز روز به روز پیشرفته و متنوعتر میشوند؛ به طوری که انتخاب حافظهای که متناسب با نیازهای ما باشد را دشوار و گیج کننده میکنند.
در این مقاله قصد داریم در ابتدا به تعریف، بررسی و بیان تفاوتهای حافظههای ذخیرهسازی پرداخته و در ادامه بهترین گزینههای SATA در دسترس برای بروزرسانی لپتاپها معرفی کنیم. پس در ادامه با دهکده کامپیوتر همراه باشید.
SSD چیست؟
هارد SSD (مخفف Solid State Disk)، نوعی حافظه است که از سرعت خواندن و نوشتن بیشتری نسبت به هارد دیسکهای دیگر برخوردار است. SSD که با نام «درایو حالت جامد» نیز معادلسازی شده، نوعی درایو برای ذخیرهسازی اطلاعات است که بر پایه حافظه فلش و مشابه با مموری موبایل طراحی شده است. برخلاف حافظه HDD هیچ عضو مکانیکی خاصی ندارند. SSDها برخلاف حافظههای HDD برای نوشتن دادهها از مغناطیس استفاده نمیکنند، بلکه دادهها را در میکروچیپها ذخیره میکند.

درایوهای SSD با برخورداری از سرعت خواندن و نوشتن به مراتب بالاتر از هارد دیسکها، گزینه بسیار مناسبی برای افزایش سرعت و کارایی کامپیوترهای رومیزی و حتی لپ تاپها هستند. با استفاده از این حافظه، زمان تاخیر به حداقل رسیده و مقدار گرمای تولیدی هم کاهش چشمگیری داشته است. نصب سیستم عامل یا بازی مورد نظر روی حافظه SSD، سرعت لودینگ و اجرای آنها را نیز بالا برده و جانی تازه به سیستم شما میبخشد. نقطه ضعف این نوع هارد در قیمت بالا و کاهش سرعتشان با گذشت زمان است.
SSDها چطور کار میکنند؟
SSDها یا درایو حالت جامد (Solid State Drive) برخلاف هارد دیسکها که ساختاری مکانیکی و مبتنی بر چرخش بازوهای فعال کننده روی دیسکهای مغناطیسی یا پلاتر (Platter) دارند، بر روی سطحی از فلش ناند (NAND) ذخیره میشوند. ناند متشکل از اجزایی است که آن را ترانزیستورهای گیت شناور مینامند.
در این گیتهای شناور، الکترونهایی ذخیره شده و کنترلر فلش با خواندن مقادیر صفر و یک که به ترتیب به معنی شارژ و دشارژ بودن سلول است وضعیت آن را تعیین میکند. در فلش ناند، یک به معنای آن داده ذخیره شده و صفر به معنای سلول خالی است. فلش ناند در یک شبکهی توری مانند و مشبک به شکلی منظم چیده میشود. به هرکدام از لایههایی که شبکه را میسازند، صفحه و به کل این شبکه توری مانند، بلوک میگویند که گنجایش هر یک از این بلوکها حداقل ۲۵۶ کیلوبایت و حداکثر ۴ مگابایت است.

حافظههای مبتنی بر ناند از تعداد زیادی سلول تشکیل شده اند که میتوانند بیت ها را در خود ذخیره کنند. ساختار این سلولها نحوه ثبت دادهها در SSD ها را مشخص میکند. به عنوان مثال در چیپ SLC یا «سلول تک سطحی» (Single Level Cell) هر سلول تنها میتواند یک بیت را نگهداری کند. اما چیپهای TLC، MLC و QLC از تعداد بیت های ۲، ۳ و ۴ برابر در هر سلول بهره میبرند.
در این بین، چیپهای ظرفیت پایینتر بالاترین دوام را خواهند داشت، از همین رو این نوع چیپها قیمت بیشتری خواهند داشت. این نوع حافظهها مناسب سرورهایی هستند که تعداد عملیات نوشتن در اولویت است. مدل های TLC، MLC و QLC اما برای کاربردهای عادی نظیر لپتاپ ها و دسکتاپ های گیمینگ و کاری مناسب هستند. این مدلها نیز غالبا آن قدر دوام بالایی دارند که برای کاربرد خانگی میتوانند سالها نیاز شما را برطرف کنند.
مزایای استفاده از SSD
سرعت انتقال بالا، بارگذاری مستقیم بازیها، افزایش تعداد عملیاتهای ورودی و خروجی در هر ثانیه (IOPS)، سرعت بالای کپی و انتقال انواع فایلها و حرارت کمتر از جمله مزایایی است که کامپیوترهای مجهز به SSD از آن بهره میبرند.
یک هارد درایو معمولی برای دسترسی به اطلاعات به چند میلیثانیه زمان نیاز دارد و SSD همان کار را در کسری از میلیثانیه یا به عبارت دیگر مایکروثانیه انجام میدهد. چند میلیثانیه احتمالا آنقدرها چشمگیر به نظر نرسد. اما وقتی درایو شما نیازمند دسترسی به انبوهی از فایلهایی باشد که در لوکیشنهای گوناگون ذخیره شدهاند، تمام این میلیثانیهها جمع شده و تبدیل به ثانیه میشوند.
بهترین SSDها برای لپتاپ
حالا که تا حدی با حافظههای SSD و مزایا و کاربردهای آن آشنا شدید، در ادامه به بررسی کوتاه ۴ مدل ساتا مناسب برای لپتاپها میپردازیم که میتوانند عملکرد نوتبوک شما را به مراتب بهتر از قبل کنند.
SSD اینترنال ایدیتا مدل SU750
این SSD از نظر مشخصات فنی، تفاوت زیادی با مدل جدیدتر SU800 ندارد که منجر به تغییری محسوس در تجربه روزانه بازیها شود، اما در عوض با قیمتی کاربرپسندتر به دستتان خواهد رسید. در واقع SU750 یکی از خوشقیمتترین SSDهای بازار است که با پرفورمنسش به هیچ وجه ناامیدتان نخواهد کرد.

با میانگین عمر ۲ میلیون ساعته و در مجموع عملکرد عالی در طولانیمدت، ADATA SU750 نه فقط برای تولیدکنندگان محتوا یا افرادی که سروری خانگی برای گیمینگ دارند گزینهای ایدهآل است، بلکه لپتاپ شما را هم از مزایای سرعت خواندن و نوشتن ۵۵۰ و ۵۲۰ مگابایت بر ثانیهای برخوردار میکند و همه اینها بدون خطاهای رایجی که با استفاده معمول از هارد درایوهای کلاسیک به وجود میآید.
SSD اینترنال سامسونگ مدل Evo 860
اگر SSDهای سامسونگ چشمتان را گرفتهاند و اما نمیخواهید برای ارتقا لپتاپ خود هزینهای سنگین صرف جدیدترین SSD این شرکت با سوکت M2 کنید، دیگر SSD شناخته شده سامسونگ یعنی 860Evo با فرم فاکتور ۲.۵ اینچی و سوکت ساتا میتواند گزینه مناسبی باشد. در واقع شاید سرعت این SSDها به پای تکنولوژی NVMe نرسد اما در عوض ارزانتر هستند.

البته که 860Evo در بین SSDهای ۲.۵ اینچی هم جز گزینههای خوش قیمت نیست اما علت این برچسب قیمتی بالاتر به پایداری و مقاومت بالای 860Evo بر میگردد. سرعت خواندن و نوشتن این مدل به ترتیب به ۵۵۰ و ۵۲۰ مگابایت میرسد که به خاطر پشتیبانی از رابط کاربری SATA III ممکن شده است.
SSD اینترنال وسترن دیجیتال مدل Blue WDS500G2B0A
در دنیای حافظههای HDD برند وسترن دیجیتال به اندازهای محبوب و شناخته شده است که کمتر کسی پیدا میشود نام آن را نشنیده باشد. اما این شرکت زمانی که وارد بازار حافظههای SSD شد، در ابتدا فقط صاحبان کسبوکارها را هدف خود قرار داد. اما بعد از آنکه آنها برند Sandisk را در سال ۲۰۱۵ خریداری کردند، خیلی زود با مدل Blue به بازار مشتریان عادی قدم گذاشتند.

مثل هر حافظه SSD ساتا دیگری، عملکرد مدل Blue وسترن دیجیتال را هم نمیتوان با حافظههای NVMe مقایسه کرد. اما نکته جالب در مورد این حافظه SSD این است که نه تنها به سرعت خواندن و نوشتن ۵۶۰ و ۵۳۰ مگابایت بر ثانیه گفته شده میرسد بلکه گاهی از این ارقام هم بالاتر میرود. به عبارتی به نظر میرسد که حافظه ساتا وسترن دیجیتال به نهایت سرعتی که میتوان از پنهای باند SSDهای ساتا به دست آورد، دست پیدا میکند و همین باعث میشود تا به گزینهای مناسب برای ارتقا لپتاپها تبدیل شود.
SSD اچ پی مدل S700 Pro
اگر به دنبال یک حافظه قابل اطمینان با قابلیتهای فراوان میگردید که خیالتان از دوام آن راحت باشد، مدل S700 Pro شرکت HP یکی از بهترین گزینههای موجود در بازار کشور است. کیفیت ساخت کلی SSD بسیار خوب است و در عین حال با سرعت خواندن و نوشتن ۵۶۵ و ۵۲۰ مگابایت بر ثانیهای از عهده انجام کارهای روزانه و اجرای بازیها در سریعترین زمان ممکن بر میآید.

اس اس دی S700 Pro شرکت HP شاید سریعترین حافظه ساتا موجود نباشد و بدون شک سرعت آن به مدلهای M.2 گرانقیمتتر نمیرسد اما در عوض با کیفیت ساخت خوب و پایداری بالا خیال شما را در طولانی مدت راحت میکند.